فیبر نوری چیست ؟
تار نوری یا همان فیبر نوری که به اصطلاح انگلیسی optical رشته بلند و باریک از یک ماده شفاف مثل پلاستیک یا شیشه می باشد که می تواند نوری را از یک سرش وارد شده و از سر دیگر خارج کنید . با فیبرهای نوری می توان داده های تصویر ، صوت و داده های دیگر را به راحتی جابجا کرد زیرا پهنا باند فیبر نوری از کابل های معمولی بسیار بالاتر می باشد.
فیبر نوری داری پهنا باند بسیار بالایی می باشد که به راحتی تا 10 گیگابیت بر ثانیه و بالاتر را انتقال می دهد. به دلیل تاخیر کمتر در مقایسه با مخابرات ماهوه ای از مهمترین ابزار انتقال اطلاعات محسوب می شود.
مشاوره رایگانتماس بگیرید
تاریخچه فیبر نوری ؟
کسانی که برای نخستین بار در سالها اخیر به فکر استفاده از نور برای انتقال داده و اطلاعات افتادند ، با موانع نظیر دود، برف ، گرد و خاک ، باران ، حتی مه و غیره رو برو شدند. برای حل برطرف کردن این موانع پیشنهاد مطرح شد که از لوله و کانال برای هدایت نور استفاده کردند و نور در این کانال ها به وسیله عدسی ها و آینه ها هدایت شود که این پیشنهاد به دلیل تنظیم کردن آینه ها و عدسی ها کار مشکلی و غیر عملی بود به این دلایل رد شد. فروشگاه دیوار
می توان اولین فعالیت در سیر تکاملی سیستم ارتباط نوری به الکساندر گراهام بل نوری (فوتوفون) یا سیستمی که صدا را تا فواصل چندین صد متر منتقل می کرد، نسبت داد.
دستگاه تل از نظر تجاری موفقیت آمیز نبود زیرا تلفن نوری بر مبنا مدوله کردن نور خورشید بازتابیده با به ارتعاش در آوردن آینه ای کار می کرد. گیرنده یک فتوسل بود. در این روش نور در هوا منتشر می شد که امکان انتقال اطلاعات فقط تا 200 متر بود.
اساس فیبرهای نوری امروزی از ایده انکسار (شکست) برای هدایت نور برای اولین بار در سال 1840 توسط Jacques Babinet Daniel Colladon در پاریس پیشنهاد شد. John Tyndll در سال 1870 در کتاب خود بازتاب را اینگونه شرح داد: « وقتی نور از هوا وارد آب می شود به سمت خط عمود بر سطح خم میشود و وقتی از آب وارد هوا می شود از خط عمود دور می شود. اگر زاویه ی پرتو نور با خط عمود در تابش از داخل آب بزرگتر از 48 درجه شود هیچ نوری از آب خارج نمیشود در واقع نور به طور کامل از سطح آب منعکس می شود. زاویه ای که انعکاس کلی آغاز می شود را زاویه بحرانی می نامیم.» اولین کسانی که برای اولین بار استفاده از شیشه را بعنوان محیط انتشار مطرح کردند کاکو و کوکهام بودند . سرعتی حدود 100 مگابیت بر ثانیه و بیشتر بر روی محیط انتشار شیشه مبنای کار خود قرار دادند. دو محقق به هدف خود نرسیدن زیرا این سرعت انتقال با تضعیف زیاد انرژی رو برو بود. اما شرکت کورنینگ گلس (آمریکائی) به این هدف دست یافت . با اختراع اشعه لیزر در سال 1960 میلادی ارتباطات فیبرنوری ممکن گردید. دانشمندان در سال 1966 میلادی نظریه این که ” نور در الیاف شیشه ای هدایت می شود” رسیدند و این باعث بیشرفت کابلهای معمولی به سمت کابل فیبر نوری شد که کابل فیبر نوری از کابل های مسی ارزنتر سبک تر و ظرفیت انتقال تا چندین هزار برابر بوده است. درست از سال 1980 میلادی به بعد باعث شد که همواره مخابران نوری بعنوان یک انتخاب مناسب مطرح باشد. 2 میلیون کیلومتر کابل نوری از سال 1985 در دنیا نصب شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
جواب گویی سوالات شما هستیمتماس بگیرید
ساختار فیبر نوری ؟
معمولا جنس فیبر نوری از سیلیسیم دی اکسید برای انتقال داده ها توسط نور لیزر استفاده می شود. قطر یک کابل فیبر نوری کمتر از یک اینچ است از مجموعه ای از فیبر نوری تشکیل شده است و قادر است صدها هزار مکالمه صوتی را حمل کند. ظرفیت 2.5 گیگابایت در ثانیه تا 10 گیگابایت در ثانیه با فیبرهای نوری تجاری فراهم می شود.
ساختار فیبر نوری لایه لایه است از چندین لایه تشکیل شده است ، دورنی ترین لایه را هسته می نامند. هسته معمولاً شامل یک تار کاملا بازتاب کننده از شیشه خالص است. هسته در بعضی از کابل ها از پلاستیک کاملاً باز تابنده ساخته می شود، که هزینه ساخت را پایین می آورد. با این حال، یک هسته پلاستیکی معمولاً کیفیت شیشه را ندارد و بیشتر برای حمل داده ها در فواصل کوتاه به کار می رود.
لایه پوسته حول هسته قرار دارد، که جنس ان یا پلاستیک یا از شیشه است ساخته میشود. هسته و پوسته به همراه هم یک رابط بازتابنده را تشکیل میدهند که باعث میشود که نور در هسته تا بیده شود تا از سطحی به طرف مرکز هسته باز تابیده شود که در آن دو ماده به هم می رسند. این عمل بازتاب نور به مرکز هسته را بازتاب داخلی کلی می نامند
مشاوره رایگانتماس بگیرید
ارسال نور در فیبر نوری ؟
نور در کابل فیبر نوری از طریق هسته و توسط جهشهای پیوسته با توجه به سطح آبکاری شده حرکت می کند. (مجموع انعکاس داخلی) و چون سطح آبکاری شده، قادر به جذب نور موجود در هسته نیست، نور قادر به حرکت در مسافتهای طولانی است. اما گاهی بدلیل خالص نبودن شیشه، برخی از سیگنالهای نوری دچار نوعی تضعیف در طول هسته می شوند که این تضعیف به درجه خلوص شیشه و طول موج نور انتقالی بستگی دارد. (مثلاً اگر طول موج 1300 نانومتر باشد، بین 50 تا 60 درصد در هر کیلومتر تضعیف می شود و موج با طول 1550 نانومتر بیش از 50 درصد در هر کیلومتر تضعیف می شود.)
به زبان ساده تر و با یک مثال ارسال نور در فیبر را شرح می دهند:
اگر در یک راهروی بزرگ و مستقیم چراغ قوه ای را روشن نماییم، با توجه به عدم وجود خم و یا پیچ در راهرو، محدوده مورد نظر روشن می شود ولی اگر راهروی فوق دارای خم و یا پیچ باشد، در این حالت باید از یک آیینه در محل پیچ راهرو استفاده کرد تا باعث انعکاس نور در راهرو گردد. و در صورتیکه راهروی فوق دارای پیچهای زیادی باشد، در چنین حالتی بایست از آیینههای متعددی استفاده کرد. بدین ترتیب نور تابانده شده توسط چراغ قوه از نقطه ای به نقطه دیگر حرکت کرده و طول مسیر راهرو را روشن خواهد کرد. عملیات فوق مشابه آن چیزی است که در فیبر نوری انجام می گیرد. برای اطلاعات بیشتر در زمبنه خدمات اینجا کلیک کنید.